Een van de hoogtepunten van je trouwdag is het aansnijden van de bruidstaart. Het moment is afhankelijk van de indeling van de dag maar vaak wordt de bruidstaart aan het begin van de receptie geserveerd. Als je een lunch of diner geeft, kun je de bruidstaart overigens ook als dessert laten serveren. Lees alles over de geschiedenis, de samenstelling en de wijze van aansnijden van de bruidstaart.

bruidstaart

Bruidstaart in lagen

De geschiedenis van de bruidstaart

Er zijn verschillende verhalen over de geschiedenis van de bruidstaart in omloop. De oude Romeinen zouden als teken van overvloed een brood boven het hoofd van de bruid gebroken hebben. De Duitsers tikten de bruid, ter bevordering van de vruchtbaarheid, aan met speciaal vervaardigd langwerpig zoetbrood. Volgens een andere versie vindt de huidige bruidstaart zijn oorsprong in het Engeland van de 18e eeuw. Een Londense banketbakker had vanuit zijn bakkerij uitzicht op de Bride’s Church. Deze kathedraal had (en heeft) een spierwitte toren, die bestaat uit vijf vierkante lagen op elkaar. Het model van de toren en zijn toepasselijke naam zouden als inspiratie hebben gediend voor de bruidstaart zoals we die nu nog kennen.

De traditionele bruidstaart

Er zijn globaal drie stromingen in bruidstaarten. Allereerst is er de traditionele bruidstaart, recht omhoog in steeds kleinere plateaus. Deze taart is meestal samengesteld uit cake met een vulling van room en chipolata die op smaak wordt gebracht met likeur en vruchtjes. De buitenkant van de taart bestaat uit een laag witte marsepein die vaak is versierd met witte of roze marsepeinen rozen. De marsepein is gemaakt van suiker, amandelen en rozenolie. De witte kleur symboliseert de zuiverheid van de bruid en staat garant voor voorspoed. De amandelen staan voor een gelukkig huwelijk en de rozen(olie) voor de eeuwige liefde. De taart wordt over het algemeen uitgevoerd in wit met versieringen in pasteltinten. Nieuwer is de taart met een opbouw die schuin of spiraalsgewijs oploopt en die in verschillende kleuren en met meerdere smaken kan worden geleverd.

De Amerikaanse bruidstaart

Amerikaanse bruidstaart

Amerikaanse bruidstaart

Bij de Amerikaanse bruidstaart ligt het accent op het showelement. De originele Amerikaanse bruidstaarten zijn veel zoeter dan de Nederlandse uitvoering omdat de taart wordt volgespoten met een crème van boter en poedersuiker. De taart wordt hier aangepast aan de Nederlandse smaak. Het verschil zit hem dan ook meer in het uiterlijk van de uitbundige creaties waarvoor de attributen uit de Verenigde Staten worden geïmporteerd. Amerikaanse taarten hebben lang niet altijd een opbouw, ze kunnen juist heel groot en plat zijn, met forse ornamenten en bonte kleuren. Voorbeelden van Amerikaanse taarten zijn een langwerpige en in een halve cirkel uitlopende taart met een bruidspaartje dat over een marsepeinen loper met aan beide zijde gele en roze rozen loopt en de verrassende bruidstaart met een champagne spuitende fontein die op een onzichtbaar aangebracht motortje met pompje werkt. De champagne die omhoog wordt gespoten, loopt over kristalachtige ornamenten die van binnenuit worden verlicht. Vanzelfsprekend zijn er op bovengenoemde voorbeelden van bruidstaarten vele varianten verkrijgbaar. Ook is het mogelijk om de bruidstaart in een smaak naar keuze te laten maken.

Een ouderwetse handgemaakte bruidstaart van Cake Boss:

Bijzondere bruidstaarten en kosten

De originele bruidstaart met chipolata is nogal machtig en niet iedereen houdt van marsepein. Daarom worden veel taarten ook met een wat neutralere vulling als cake met room of kwark gemaakt of van zacht gebak, crème, bitterkoekjes, room en vruchten. Het omhulsel kan ook in plaats van uit marsepein uit fondant bestaan. Fondant is een suikerlaag die wat neutraler van smaak is dan marsepein.
Er zijn banketbakkers die gespecialiseerd zijn in het maken van de meest bijzondere bruidstaarten. Zij hebben vaak de meest uiteenlopende taarten, qua uiterlijk en smaak, in het assortiment. Ook kan de taart in verschillende kleuren, passend bij je trouwjapon of bruidsboeket, gemaakt worden. Als je ’s zomers trouwt, kun je ook overwegen om in plaats van een traditionele bruidstaart een ijs(bruids)taart of een zomerbruidstaart met bijvoorbeeld verse aardbeien te laten serveren. Kijk eens rond en informeer naar de mogelijkheden en de bruidstaart prijzen. Wacht hier trouwens niet te lang mee, want een bijzondere bruidstaart moet je vaak wel een aantal weken van te voren bestellen. Bovendien ben je dan op de hoogte van de kosten. Heb je weinig budget en zoek je een goedkope bruidstaart, overweeg dan gewoon HEMA bruidstaarten.

De grootte

Voor de grootte of hoogte van een bruidstaart wordt meestal uitgegaan van het aantal gasten. Over het algemeen wordt voor een traditionele bruidstaart voor een gezelschap van circa twintig gasten uitgegaan van een bruidstaart met twee etages, voor veertig personen van een taart met drie etages, voor vijfenvijftig personen een taart van vier etages en voor zeventig personen een bruidstaart van vijf etages. Voor veel banketbakkers is een taart van zeven etages het maximum. Dit is de grote van de standaard stellages die voor de taarten gebruikt worden. Voor heel grote gezelschappen wordt naast de officiële bruidstaart ook wel een grote vierkante taart van dezelfde samenstelling als de bruidstaart geserveerd. Deze laatste wordt dan ‘achter de schermen’ aangesneden en vervolgens gelijktijdig met de ‘officiële’ bruidstaart geserveerd. Er zijn echter gespecialiseerde banketbakkers die in opdracht heel grote bruidstaarten tot voor wel duizend gasten kunnen maken.

De vervaardiging

Voor de basis van traditionele bruidstaarten worden zogenoemde kapseltaarten gemaakt van eieren, suiker, bloem en soms wat boter gebruikt. Na het bakken en afkoelen worden de taarten twee keer horizontaal doorgesneden en met likeur besprenkeld. De vulling bestaat uit een crème Suisse met een garnituur van licht gekonfijte ananas, kersen en perziken. Voor de likeur gebruikt men marasquin, kirsch en soms rum. De crème Suisse of chipolatavulling bestaat uit banketbakkersroom/pudding en luchtig geslagen slagroom. Soms worden er aan het garnituur in rum gewelde rozijnen toegevoegd. Nadat de taarten van groot naar klein zijn gevuld, worden ze licht afgestreken met crème en afgedekt met een zeer dunne laag marsepein. Vervolgens worden ze geglaceerd met een dun laagje fondantglazuur. Voor de afwerking wordt rond de taarten nog eens een rand van dun marsepein aangebracht, en bovenop een versiering van rozen. Ten slotte wordt met een cornet eiwitglazuur, eiwit met poedersuiker, opgebracht, waarna de taart wordt afgewerkt met garneringen en eventueel met zilveren pilletjes.

Wanneer snijd je de bruidstaart aan

Bruidstaart decoratie

bruidstaart decoratie

Het moment van het aansnijden van de bruidstaart is natuurlijk afhankelijk van de dagindeling van de huwelijksdag. De bruidstaart kan aangesneden worden na de huwelijksvoltrekking of de eventuele kerkelijke inzegening. Op deze wijze is het aansnijden van de taart een intieme plechtigheid in gezelschap van familie en goede vrienden. De bruidstaart kan ook na afloop van een vroeg avondmaal aangesneden worden en als dessert geserveerd worden. Een andere mogelijkheid is om de taart tijdens receptie of feest aan te snijden. Houd er rekening mee dat je dan wel een extra grote bruidstaart nodig hebt.

Hoe snijd je de bruidstaart aan

Het is gebruikelijk dat bruid en bruidegom de bruidstaart gezamenlijk aansnijden te beginnen in het midden van de onderste taart. De bruid hanteert het mes en de bruidegom heeft zijn hand over die van de bruid, zo snijden zij als teken van verbondenheid samen de taart aan. De bruidegom serveert vervolgens het eerste stukje taart aan de bruid. Na het aansnijden van het eerste stukje van de bruidstaart neemt het bedienend personeel deze rol over en zorgt voor de verdere verdeling van de taart. Tip: Als je de bruidstaart snijdt met een vooraf met warm water afgespoeld mes, blijft de taart niet aan het mes plakken. Vaak zal men hier in de feestlocatie wel aan denken, maar je kunt het van te voren natuurlijk ook nog even vragen.

Reserveer voldoende tijd

Reserveer voldoende tijd in de planning voor het aansnijden van de taart. Allereerst moeten de aanwezigen op de gebeurtenis attent worden gemaakt en zich rond de taart opstellen. Het kan zijn dat de wederzijdse ouders voor het aansnijden van de taart nog een toast vergezeld van hun gelukwensen op het bruidspaar willen uitbrengen, en ‘last but not least’ moet de fotograaf natuurlijk voldoende tijd krijgen om de bruidstaart en het aansnijden hiervan uitgebreid op de foto vast te leggen. Als je er zeker van wilt zijn dat alle gasten gefotografeerd worden, is het ook een idee om ze tijdens het serveren van de bruidstaart te laten fotograferen. Je kunt ze dan eventueel later de foto waar ze zelf met bruidstaart opstaan als bedankje zenden.

Koffie, thee of champagne

De taart kan naar keuze met koffie en thee of champagne geserveerd worden. Als er bij het aansnijden van de bruidstaart champagne wordt geschonken, is het ook altijd heel mooi en indrukwekkend als er in de buurt van de bruidstaart een toren van champagneglazen is gebouwd. Tijdens of kort na het aansnijden van de taart wordt er van bovenaf champagne in de toren van glazen geschonken waardoor de glazen door middel van een soort champagnewaterval gevuld worden. Als alle glazen gevuld zijn worden ze aan de gasten geserveerd. Mocht je zelf een champagne toren willen bouwen gebruik dan niet de smalle hoge champagneglazen die tegenwoordig in zwang zijn maar lage wijde champagneglazen. Bij hoge smalle glazen loopt er meer champagne naast dan in het glas. Hoe dan ook, champagne hoort bij de bruidstaart.

Tags: ,