Ga je bij de keuze voor trouwringen uit van de geijkte of voor een minder voor de hand liggende mogelijkheid. De meeste aanstaande bruidsparen gaan voor hun trouwring naar een juwelier, dit is de meest gebruikelijke gang van zaken. Maar als je uitgesproken ideeën hebt over je trouwring en deze niet terugvindt in de standaardcollectie van de juwelier kun je natuurlijk ook overwegen om een bezoekje aan de goudsmid te brengen. Laten we de voors en tegens eens nader bekijken.

trouwringen edelsmid juwelier

Trouwringen

De juwelier

Onder een juwelier verstaan we hier een juwelierszaak zoals die in vrijwel elke gemeente te vinden is. Een juwelierszaak heeft een collectie sieraden en uurwerken op voorraad. Als je een trouwringen zoekt, ben je hier aan het goede adres. De meeste juweliers hebben een uitgebreide collectie trouwringen. Dit zijn meestal de ringen van de bekende merken. Je kunt hier de collectie bekijken en een keuze maken uit een van de aanwezige modellen in de diverse kleuren goud of platina, al dan niet voorzien van een diamant. De ring wordt vervolgens in jullie maat besteld. Het voordeel hiervan is dat wat je ziet, is wat je krijgt. Er is meestal keuze te over en er is altijd wel een ring naar je smaak zou je zeggen of toch niet…

Het kan zijn dat je zulke uitgesproken ideeën hebt en dat deze zozeer afwijken van de modellen in de standaardcollectie, dat jouw ring er niet bijzit. Of je wilt dat je trouwring een uniek ontwerp is dat helemaal naar jouw smaak en ideeën ontworpen is en waarvan er geen tweede bestaat. Als dit het geval is kom je al snel bij een goudsmid terecht.

De goudsmid

Een goudsmid heeft een kleine collectie van zelf ontworpen sierraden, soms aangevuld met wat ingekochte sieraden of uurwerken. Om meteen maar een ander wijdverbreid misverstand weg te nemen: een goudsmid werkt niet alleen met goud, maar ook met materialen als bijvoorbeeld zilver en titaan. Een zilversmid maakt anders dan vaak gedacht wordt geen zilveren sieraden, maar ontwerpt en maakt gebruiksvoorwerpen als bijvoorbeeld kandelaars en bestekken. Een goudsmid ontwerpt en maakt sieraden in opdracht, vandaar dat de standaardcollectie over het algemeen wat kleiner is. De in opdracht ontworpen sieraden worden zodra ze klaar zijn immers niet tentoongesteld als deel van de collectie maar gaan meteen naar de klant.

Als je geïnteresseerd bent in een ring, of een ander sieraad, naar eigen ontwerp, kun je bij de meeste goudsmeden een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek maken. Je kunt dan je wensen en de realiseerbaarheid hiervan bespreken. De goudsmid zal dan meestal tijdens dit gesprek wat schetsen maken om je ideeën te visualiseren. Als het klikt, maakt hij of zij vervolgens een aantal ontwerpschetsen waaruit je een keuze kunt maken. Na de keuze voor een ontwerp volgt de prijsopgave. Meestal volgt er in een later stadium nog een bezoek voor de goedkeuring en maatneming van het ruwe ontwerp en kunnen er desgewenst nog kleine wijzigingen aangebracht worden. Anders dan vaak gedacht wordt, hoeft een ring naar eigen ontwerp niet of niet veel duurder te zijn dan een standaard ring. Een goudsmid heeft geen dure voorraad en locatie maar een bescheiden collectie en werkt vaak vanuit een kleine werkplaats of vanuit huis. Ook kan er desgewenst een ontwerp voor jullie trouwringen een bescheiden budget gemaakt worden.

Tags: , , , , ,