Trouwen aan het strand is voor veel aanstaande bruidsparen het summum van romantiek. Een voortzetting van de romantische strandwandeling waarmee het allemaal begon. Maar mag je wel op het strand trouwen en zo ja, waar kan dit dan en is het eigenlijk wel zo praktisch. We informeren je graag over de mogelijkheden, de voor- en nadelen en de aandachtspunten van een huwelijksvoltrekking aan of misschien zelfs wel op het strand.

Trouwen aan het strand

Mag je eigenlijk wel aan het strand trouwen

Officieel mag je in Nederland niet in de open lucht op het strand trouwen. Er zijn een aantal officiële regels waaraan een trouwlocatie moet voldoen. Het feit dat onderstaande criteria voor verschillende uitleg vatbaar zijn, is één van de redenen waarom het beleid ten aanzien van trouwlocaties per gemeente heel verschillend kan zijn. Hierbij, zodat je weet waar je aan toe bent, de checklist trouwen voor trouwlocaties aan het strand:

  • de gemeente wijst de trouwlocaties aan;
  • het moet een ruimte betreffen;
  • het betreft dus niet een locatie in de open lucht;
  • de gemeente stelt de ruimte ter beschikking;
  • het pand moet voor iedereen toegankelijk zijn;
  • de openbaarheid moet zijn gewaarborgd;
  • er moeten regelmatig huwelijken worden voltrokken, dit ter voorkoming van het feit dat een locatie slechts voor één huwelijk wordt aangewezen;
  • de locatie moet algemeen bekend zijn als plaats waar huwelijken worden voltrokken;
  • het gemeentebestuur moet bij de aanwijzing van een locatie de rechtsgelijkheid en rechtszekerheid in acht nemen.

De trouwambtenaar bepaalt

Trouwen in de duinen

Zoals uit het bovenstaande blijkt, mag je dus officieel niet in de open lucht op het strand trouwen. Soms word hier echter wel vanaf geweken. Dit is afhankelijk van de coulance van de trouwambtenaar. Het gebeurt soms wel, maar officieel mag het dus niet. Je kunt misschien vooraf je trouwambtenaar eens polsen over de mogelijkheid om de plechtigheid, vanzelfsprekend alleen met mooi weer, een paar meter te verplaatsen van het paviljoen naar het strand.

Het beste van beide

Je bent natuurlijk hoe dan ook afhankelijk van het weer. Dit is niet vooraf te plannen en dus kan pas op de dag zelf definitief besloten worden of de huwelijksvoltrekking buiten op het strand gehouden kan worden. Bedenk ook dat er veel te zeggen is voor een voor alle partijen comfortabele huwelijksvoltrekking, vrij van weersinvloeden en opstuivend zand. Gewoon binnen in het strandpaviljoen dus. Overigens kun je er natuurlijk ook altijd voor kiezen om te trouwen op een mooie locatie in het land en je receptie en/of feest aan het strand te vieren. Dit zou wel eens het beste van beide kunnen zijn.

Het weer

De meest populaire trouwmaanden zijn mei, juni en augustus. Vooral in de maanden mei en juni is het voor diegenen die trouwen in Nederland door de lage temperatuur van het zeewater aan de kust vaak aanzienlijk kouder dan in het binnenland. Het koelt ’s avonds sneller af en verder loop je het risico van mist uit zee. Ook waait het aan zee meestal harder dan elders in het land. Een feestlocatie aan het strand met een open haard, terrasverwarming of vuurkorven is bij een frisse avond geen overbodige luxe. Trouwen in het buitenland in Zuid-Europa bijvoorbeeld geeft vaak betere weergaranties maar daar kan het ook weer heet worden in de zomer. De mei en september zijn daarbij betere maanden.

De kleding

Bedenk dat een feest op het strand andere eisen aan de kleding van gasten stelt dan een huwelijk op een meer formele locatie. Met je hakken in het zand is niet alleen een Nederlandse uitdrukking maar het loopt in praktijk ook erg onhandig. Een eventueel kledingadvies op de uitnodiging kun je het beste aanpassen aan de omstandigheden, casual dus wellicht. Omdat het erg koel kan zijn aan het strand kun je de gasten misschien ook het advies geven om voor ’s avonds vooral een vest of stola mee te nemen.

Ja ik wil

De mogelijkheden van trouwen aan het strand

Een feest op het strand biedt met mooi weer natuurlijk mogelijkheden voor specifieke activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een duik in zee en het bouwen van zandkastelen. Vraag je af of je gasten in badpak en kinderen met emmers en schepjes juist een hoogtepunt of een dieptepunt van je huwelijksfeest vindt. Als het eerste het geval is kun je dit wellicht aan de gasten laten weten zodat ze badkleding kunnen meenemen. Zorg dan wel voor kleedruimte. Als je veel kinderen verwacht, kun je als aardige geste eventueel voor de emmers, schepjes en dergelijke zorgen. Als je het not done vindt dat je gasten in badkleding rondlopen, kun je dit beter vooraf via het informele circuit laten rondgaan. De ceremoniemeester, moeders en vriendinnen kunnen hierin wellicht een rol vervullen.

Lees ook:

Tags: , , , ,