In de moderne wereld is er qua trouwen veel veranderd in Nederland, maar het huwelijk blijft toch zijn vaste waarde houden. Het is en blijft voor velen een hoogtepunt in hun leven: de huwelijksdag. De meeste Nederlandse huwelijken vinden dan ook gewoon plaats in Nederland zelf. Maar er is ook een steeds groter wordende groep die op meer exotische plekken in de wereld hun huwelijksgeloften wil afleggen. Spanje en met name de Costa Brava is zo’n land. De Costa Brava leent zich uitstekend voor een huwelijk, want het grote verschil met Nederland is het weer. In Nederland kan je buiten eigenlijk niets plannen omdat het weer onbestendig kan zijn. Het is en blijft een gok. In Spanje kan je gedurende de lente, zomer en nazomer er gewoon van uitgaan dat het weer mooi is. Uitzonderlijke toestanden daargelaten.

Trouwen in Spanje – Hoe gaat het er eigenlijk aan toe bij een Spaanse bruiloft?

Trouwen in SpanjeHoe ziet een typische Spaanse bruiloft eruit? Nou precies zoals de “Big Fat Greek Wedding”, een bekende film over dit onderwerp. Maar dan in Spanje. Beslist een langdurig en groots festijn, dat minstens een paar dagen duurt. Er wordt flink uitgepakt, er worden heel veel gasten uitgenodigd en diep in de buidel getast. Hele taverna’s worden afgehuurd, bekende muzikanten worden ingehuurd. Het feest is luidruchtig, er wordt veel gegeten, gedanst en gelachen. Zoals de Spanjaarden leven, zo vieren ze ook feest. De Spaanse bruiloften zijn dus over het algemeen groots en massaal. In Spanje trouwt men ook voor de wet en/of de kerk. Maar in Spanje is dat als je hier voor de kerk trouwt, je dan ook wettelijk aan elkaar verbonden bent. Dat is Nederland niet het geval. Wil je niet voor de kerk trouwen, dan treed je in het huwelijk voor de wet en ga je met de gezamenlijke bruidsstoet naar de rechtbank om je geluk officieel te bezegelen.

In Spanje vakantie vieren én trouwen

Nederlandse paren die in Griekenland trouwen doen dat juist omdat ze een klein en intiem huwelijk willen, met een klein groepje familie en goede vrienden. Zij willen op een ontspannen manier genieten van deze dag, de omgeving en de Spaanse gastvrijheid. Het is leuk om te zien dat het hele dorp uitloopt als er getrouwd wordt. De gelukwensen die de lokale bevolking je toeroept zijn echt een bijzondere ervaring. Zij geven je het gevoel dat je er helemaal bij hoort. Je kunt een huwelijk in Spanje heel goed combineren met een vakantie in de vorm van een romantische strandvakantie. Als je trouwt aan de Costa Brava in Spanje in de buurt van Palamos dan kunnen vrienden en familie ook een tent huren. Op Camping Palamos kunt u prachtige tenten huren waar mensen zo in kunnen. Ze hebben op deze camping een heerlijke plek om een aantal dagen te verblijven. Ze beschikken over prachtige safaritenten en praktische tunneltenten. We zijn Nederlanders per slot van rekening en zijn niet vies van kamperen en drukt ook de kosten.

Iedereen weet dat je in Spanje wel op goed weer kan rekenen en zeker als je een huwelijk buiten wil vieren dan is Spanje een perfect land om dit te organiseren. Het weer is altijd goed, al vanaf het prille voorjaar tot begin oktober. Voor Nederlanders geldt dat als je voor de Spaanse wet wilt trouwen, je minstens twee jaar als ingezetene ingeschreven dient te zijn of een van beide partners dient de Spaanse nationaliteit te bezitten. Sinds kort is het ook mogelijk om een Nederlandse ambtenaar van de burgerlijke stand mee op reis te nemen. Je kunt dan in principe overal ter wereld trouwen. Voor de kerk trouwen in Spanje is geen enkel probleem, dit kan met een Spaanse of Nederlandse pastoor.

Wat doen de Spaanse stelletjes?

In Spanje trouwt men meestal op zaterdag. Een traditionele Spaanse bruiloft begint zo rond een uur of zes ´s middags. Doorgaans halen familieleden en vrienden van het bruidspaar de bruidegom thuis op, en begint men (natuurlijk!) met het gooien van knalvuurwerk ter inluiding van de bruiloft.

Bij het gemeentehuis aangekomen is het wachten op de bruid, want die arriveert later met de bruidsauto, samen met haar familie. Daarna gaat het gezelschap naar binnen voor het officiële gedeelte van de bruiloft. Hier moet je niet teveel van verwachten. Vaak staat er buiten al een rij echtparen op hun beurt te wachten. Het is snel naar binnen gaan met het hele gezelschap en binnen tien minuten is de klus geklaard. In Nederland gaat dit anders omdat een kerkelijke inzegening niet meer zo populair is met de afnemende interesse voor godsdienst in ons land. In Nederland ga je naar het gemeentehuis en een ambtenaar van de burgerlijke stand neemt de tijd voor het bruidspaar door een romantisch tintje aan het officiële gedeelte te verbinden.

Na de Spaanse rechtbank gaat het bruidspaar richting de kerk. Doorgaans vindt de inzegening van het huwelijk plaats in de kerk waar de bruid vandaan komt. De mis duurt ruim anderhalf uur en is niet veel anders dan een Nederlandse mis. Na de mis worden er doorgaans foto’s gemaakt van het bruidspaar. Het is dan al een beetje schemerig, maar toch gaat men buiten foto´s maken. Het komt ook vaak voor dat er overdag foto´s worden gemaakt en in sommige gevallen zelfs een dag na de bruiloft.

De bruiloft siësta

Ja het is warm in Spanje. We weten dit allemaal en daarom is het best lekker om even een uurtje een uiltje te knappen. Het is een gewoonte in Spanje die niet weg te denken is. Dus In sommige gevallen houden de gasten tijd een bruiloft siësta. Men gaat even naar huis toe om op te frissen om later terug te keren, meestal zo rond een uur of tien ´s avonds. Dit typisch Spaans gebruik stamt nog van vroeger, want tijdens de bruiloft siësta werd het huwelijk gelijk ‘geconsumeerd’. Maar tegenwoordig gaat het bruidspaar direct richting de gekozen feestlocatie om samen met alle genodigden te genieten van lekkere hapjes en champagne.

Een Spaanse bruiloft wordt groots gevierd en kost veel geld!

150 Gasten op je bruiloft is niet ongebruikelijk. Iedereen wordt uitgenodigd: familie, vrienden, buren, collega´s en zelfs vrienden van de wederzijdse ouders. Heel normaal dat je op je eigen bruiloft mensen tegenkomt die je zelfs helemaal niet kent! Er wordt ook geen verschil gemaakt tussen dag- en avondgasten, laat staan dat men een receptie geeft. Iedereen die wordt uitgenodigd voor een bruiloft eet, drinkt en feest de hele dag mee! Als iemand al in Spanje geweest is kennen ze de prachtige natuur en de romantiek van het land. Het is bijna idyllisch om tijdens zonsondergang bij een kapelletje het jawoord te geven. Varen met een vissersbootje op een helderblauwe zee. De bruid ophalen in een Spaans vissershaventje onder een warm applaus van de lokale bevolking. De huwelijksvoltrekking wordt meestal uitgevoerd door de burgemeester zelf en het is niet vreemd dat hij ‘s avonds nog een wijntje komt drinken op het feest. Ook staat het land bekend om de heerlijke gerechten en wijnen. Lokale muzikanten die voor hun plezier spelen maken een bruiloft heel persoonlijk en intiem. Gezelligheid, gastvrijheid, kleinschaligheid en natuurlijk het feit dat Spanje en met name Catalonia een heerlijk vakantieland is, moet je in gedachten nemen. Als je dat zoekt is Spanje het land bij uitstek.

Het bruidspaar betaalt normaal gesproken alles zelf. Er wordt jaren gespaard of men leent het geld bij de bank. Maar als je gezegend bent met met twee grote families en een ruime vriendenkring, dan hoef je je financieel gezien geen zorgen te maken wan. Want volgens Spaans gebruik wordt de bruiloft geheel bekostigd door deze genodigden/ Als genodigde kun je gerust van tevoren iets extra´s opzij leggen om bij te dragen aan deze mooiste dag van hun leven. De Spaanse traditie gebiedt dat je het bruidspaar of geld geeft, of gouden muntstukken of een cadeau van de bruidslijst.

Eetfeest op de huwelijksdag

Rond een uur of elf ´s avonds is het tijdstip aangebroken voor het 100-gangen menu. Alle gasten krijgen hun tafel toegewezen en voor de komende paar uurtjes is dit je vaste zitplaats. Het gaat op een Spaanse bruiloft er heel anders aan toe! Niet rustig aan tafel zitten en geduldig wachten op de eerste gang. In Spanje is het een kakofonie aan geluiden. Het is een heen en weer gebrul met allerlei gebruikelijke Spaanse bruiloftsonzin. Mannen, vrouwen zelfs kinderen doen allemaal mee aan deze luidruchtige stortvloed van leuzen. Viva la novia! Lang leve de bruid!

Spaanse trouwjurk

Na het feestmaal komt dan eindelijk de bruidstaart, als toetje wel te verstaan. Dit is vaak een spectaculaire gebeurtenis want de bruidstaart wordt aangesneden met een speciaal zwaard. Het bruidspaar mag natuurlijk als eerste van de vaak mierzoete bruidstaart proeven. En natuurlijk wordt er weer getoost op het bruidspaar. Alcohol is trouwens de hele dag door in overvloed. De beste wijnen en champagnes worden uit de kast gehaald.

Geld voor het bruidspaar

Een typisch Spaans gebruik op een bruiloft is het collecteren van extra geld voor het bruidspaar. Dit gebeurt vaak in de vorm van het verkopen van in stukjes geknipte stropdas van de bruidegom en stukjes kousenband van de bruid. Alle stukjes worden keurig op een dienblad gelegd en rondgebracht. Je kunt je voorstellen dat dit hilarische toestanden met zich meebrengt!

Feesten tot je omvalt in Spanje

Zo rond een uurtje of twee ´s nachts is dan eindelijk het tijdstip aangebroken voor de echte fiesta met discomuziek van een lokale DJ of een live band. Meestal gaat het feestje door tot een uurtje of zes ´s ochtends. Of men gaat nog even doorzakken in een plaatselijke bar of discotheek. Vlak voor het einde van de bruiloft verzamelen de mannen zich met een doos sigaren. De mannen krijgen als bedankje een sigaar mee naar huis terwijl de vrouwen worden getrakteerd op bijvoorbeeld een parfumverstuiver of Spaanse handwaaier. Een Spaanse bruiloft is zeker de moeite waard van het bezoeken!

Trouwen in het buitenland – Spanje informatie

  • Algemeen
    In Spanje kunnen per regio verschillende documenten worden vereist. Er zijn diverse wedding planners actief in Spanje die je kunnen adviseren. In Spanje worden zowel religieuze als burgerlijke huwelijk erkend. Alle huwelijken moeten worden ingeschreven in het huwelijksregister.
  • Religieus huwelijk
    Bij kerkelijk huwelijk wordt van katholieken een verklaring van Doop gevraagd. Alleen een protestants huwelijk moet worden voorafgegaan door een burgerlijk huwelijk.
  • Homo huwelijk
    Same sex huwelijken zijn mogelijk sinds 3 juli 2005.
  • Burgerlijk huwelijk
    Om een burgerlijk huwelijk in Spanje te kunnen voltrekken moet minstens één van de huwelijkspartners in Spanje woonachtig zijn of de Spaanse nationaliteit bezitten. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan is een religieus (kerkelijk) huwelijk de enige optie. Neem vooraf contact op met het gemeentehuis waar je het huwelijk wilt laten voltrekken. Iedere gemeente heeft zijn eigen voorschriften en vereisten. Je kunt die bij de gemeente opvragen. Veelal wordt gevraagd om:

    • paspoort
    • Spaanse verblijfsvergunning of NIE
    • een recent uittreksel uit het geboorteregister (in het Spaans en gelegaliseerd), op te vragen bij je geboortegemeente. In Spanje heet dit document: certificado literal de naciamiento.
    • uittreksel uit het bevolkingsregister op te vragen bij de gemeente van uw woonplaats in Nederland of Spanje. In Spanje heet dit document: certificado de empadronamiento.
    • een verklaring van huwelijkse staat. In Spanje heet dit document: certificado de estado civil / Fe de Vida y de Estado. Deze verklaring moet je aanvragen bij de Nederlandse gemeente waar je woonachtig bent. Als je niet meer bij een Nederlandse gemeente staat ingeschreven kan de Ambassade dit document voor je opstellen.
    • een verklaring van huwelijksbevoegdheid. In Spanje heet dit document: certificado de capacidad matrimonial.
    • de huwelijksaankondiging (edictos). Deze moet 20 tot 45 dagen voorafgaand aan het huwelijk worden bekend gemaakt, maar bewijs hiervan wordt vaak niet meer gevraagd.
    • De verklaring van huwelijkse/burgerlijke staat kun je schriftelijk aanvragen bij de Consulaire Afdeling van de Nederlandse Ambassade te Madrid.
    • Indien gescheiden, een recent afschrift van uw huwelijksakte met vermelding in de kantlijn van datum van echtscheiding. Het opmaken van de verklaring is niet gratis. Het juiste tarief kun je opvragen.
    • De verklaring van huwelijksbevoegdheid kun je aanvragen:
      • Als je ooit in Nederland hebt gewoond bij:
        de Afdeling Burgerzaken van de Nederlandse gemeente waar u het laatst ingeschreven heeft gestaan. Zij zullen u informeren over de te overleggen documenten alsmede de aanvraagprocedure. Je hebt hier onder meer de verklaring van burgerlijke staat in de Nederlandse taal voor nodig.
      • Als je nooit in Nederland hebt gewoond:
        kun je de verklaring van huwelijksbevoegdheid aanvragen bij de Ambassade. Voor de te overleggen documenten raden wij je aan telefonisch contact op te nemen met onze consulaire afdeling.

Het opmaken van de verklaring is niet gratis. Het juiste tarief kun je opvragen. Het is aan te raden om van Nederlandse akten de internationale versie (international or multilingual – volgens het Verdrag van Wenen) aan te vragen. Deze hoeven in principe noch vertaald noch gelegaliseerd te worden, soms wordt daar in Spanje echter alsnog om gevraagd. Documenten van buiten Spanje moeten vaak officieel naar het Spaans worden vertaald en gelegaliseerd door een Spaanse Ambassade. Per Spaanse gemeente verschilt de acceptatietermijn met betrekking tot de ouderdom van de afschriften, uittreksels en legalisaties. Begin de procedure dus altijd ruim op tijd met het goed navraag doen bij de gemeente in Spanje waarin je wilt trouwen. Mocht je hier nog vragen over hebben dan kun je je richten tot: mad-ca@minbuza.nl (Ambassade Madrid)

Websites van het Spaanse Ministerie van Justitie over:

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,