Trouwen in Nederland heeft heel veel mogelijkheden om aan boord van een schip te trouwen. Dit kan bijvoorbeeld op in Amsterdam. Maar je kunt ook kiezen voor een huwelijk op de vaste wal en dan een feest op het water. Je kunt in principe alle onderdelen van je trouwdag op het water vieren. Ook een eventuele receptie. Het schip kan dan voor een bepaalde tijd op een vaste plaats aanleggen. Je receptie gasten kunnen dan weer aan en van boord. Je kunt natuurlijk ook per boot van de trouwlocatie naar de feestlocatie.

Grachten

Rondvaartboot, sloep of salonboot met diner

In Amsterdam zijn er natuurlijk de rondvaartboten, sloepen en salonboten. Maar je kunt ook kiezen voor een voormalig Rijncruiseschip of een zeilschip. Het hangt allemaal af van het aantal gasten dat je meeneemt. Waar je gaat varen hangt af van het soort schip en de beschikbare tijdsduur. Zo kun je denken aan een vaartocht door de grachten. En buiten Amsterdam aan een boottocht over rivieren of kanalen. Of over plassen of meren, het IJsselmeer of de Waddenzee.

Een boot of schip als trouwlocatie of als feestlocatie

Sloep hurenDe regels voor trouwen zijn niet overal even soepel. Niet elke salonboot is ook zomaar een officiële trouwlocatie. De regels voor trouwlocaties schrijven ook voor dat een trouwlocatie overdekt moet zijn. Informeer bij je gemeente wat de mogelijkheden zijn voor een huwelijksafsluiting op het water. Je kunt vragen of je een varende locatie als alternatieve trouwlocatie kan gebruiken.

Buiten op het dek

Als je in het voorjaar of in de zomer trouwt is het fijn als het schip een open kuip heeft. Of een achter- boven- of voordek zodat de gasten bij mooi weer ook buiten kunnen zitten. Zorg wel voor voldoende binnenruimte als alternatief bij slecht weer. Bij een feest met een band kun je vooraf beter even informeren tot hoe laat de band buiten mag spelen. Muziek draagt op het water veel verder dan aan wal of in een feestlocatie. Valt de keuze van een huwelijksfeest op een boot? Bijvoorbeeld omdat je dan in de avond tijdens het varen zo mooi over het water uitkijkt? Realiseer je dan, dat je daar in het late najaar of winter niets van ziet omdat het dan al donker is.

Eten aan boord

Het organiseren van een lunch, een buffet of een romantische dinercruise is goed mogelijk. Vaak wordt hiervoor door de reder een cateringbedrijf in de arm genomen. In een enkel geval is er zelfs de mogelijkheid om op het dek barbecues te geven. Vaak kun je ook een swingend feest aan boord geven. De ruimte op een schip is vaak beperkter dan je denkt. Houd rekening de grootte van een eventuele band. Ook zul je strikte regels op de uitnodiging moeten zetten. Bijvoorbeeld dat er niet onverwacht nog meer gasten meekomen.

Kinderen, bejaarden en rolstoelen

Receptie bootAls jullie veel kleine kinderen verwachten is het aan te raden om dit in de keuze voor een schip te laten meewegen. Je kunt de veiligheid voor kleine kinderen vooraf bekijken. Let bijvoorbeeld op de mogelijkheid om de kinderen veilig buiten op het dek te laten spelen. Als je bejaarde en minder valide gasten verwachtkijk dan of ze goed aan boord kunnen komen. En let op de grootte en bereikbaarheid van de toiletten. Deze zijn vaak klein op een schip. Vaak zijn deze op de begane grond of op een andere etage en uitsluitend per trap te bereiken. Ook de parkeergelegenheid van de aanlegplaats van het schip zijn van belang.

Top 10 Amsterdam trouwlocaties op het water

 1. Blue Boat Company
  De boten van de Blue Boat Company zijn aangewezen als Huis der Gemeente. Dit houdt in de onze schepen een trouwlocatie zijn. Naast trouwen aan boord kun je de boot gebruiken voor je receptie of als ludiek vervoermiddel. En er kunnen ook nog eens meer mensen in dan in een Ferrari!
 2. Bounty Trouwschip
  Zeil- en Trouwschip Bounty is trouwlocatie voor Amsterdam, Almere, Volendam, Hoorn en Lelystad. Waarbij daadwerkelijk het ja-woord kan worden gegeven al zeilende!
 3. Clipper A’dam
  Op het bovendek waan je je op een historische clipper uit de negentiende eeuw. Het fraaie ship en de bemanning die de zeilen hijst en strijkt op de manier zoals dat in de negentiende eeuw ging. Alles ademt de sfeer van de ruige, negentiende-eeuwse zeevaart. De clipper is een trouwlocatie.
 4. Hilda Salonboot
  Salonboot Hilda is een erkende trouwlocatie. De trouwambtenaar komt naar je toe als je aan boord trouwt. Receptie, rondvaart, diner, lunch en huwelijk kunnen met elkaar gecombineerd worden. Huwelijkssluiting aan boord, daar zeg je toch JA tegen!
 5. Rederij Belle
  Maak van jullie bruiloft een prachtige dag om nooit te vergeten. Een vaartocht met jullie eigen huwelijksbootje mag daar natuurlijk niet in ontbreken. Het biedt een originele, intieme setting met stijl en comfort. Varend over de romantische Vecht of door hartje Amsterdam brengt deze salonboot je van de ene locatie naar de andere. Jullie kunnen de huwelijksceremonie ook aan boord van de boot laten plaatsvinden. De ambtenaar van de burgerlijke stand vaart dan mee en trouwt jullie op de boot zelf. De salonboot fungeert dan als officiële trouwlocatie. In Amsterdam kan dit zelfs terwijl de boot vaart, langs voor jullie speciale plaatsen in de stad.
 6. Restaurantschip Odessa
  Op schip Odessa kan je terecht voor de borrel en diner. Het is ook een officiële trouwlocatie.
 7. Zeilschip de Titaan
  Stap letterlijk in het huwelijksbootje en beleef de mooiste dag van uw leven aan boord van De Titaan. De Titaan is een unieke locatie om elkaar op het water het JA-woord te geven. De Titaan is door de gemeente officieel erkend als trouwlocatie. Je trouwt aan dek op het water met uitzicht op het pittoreske Durgerdam of IJburg.
 8. Stoomschip Salonboot Succes
  Deze unieke salonboot Succes (stoomschip) uit 1897 is de HUWELIJKSBOOT. Bij uitstek als het gaat om een exclusieve bruiloft. Of het nu alleen de huwelijksvoltrekking betreft of de verzorging van de hele dag.
 9. BOOT10
  Met drie partyboten biedt BOOT10 een veelzijdige en verrassende trouwlocaties op het water. Door de verschillende ruimtes is dit de trouwlocatie waar iedereen aan boord kan blijven.
 10. Classic Boat Tours notarisboten
  De prachtige klassieke notarisboten van Classic Boat Tours zijn officieel aangemerkt als trouwlocatie van stadsdeel Amsterdam Centrum. Dat betekend dat er daadwerkelijk aan boord getrouwd kan worden. De ambtenaar van de burgerlijke stand vaart mee en vervuld de ceremonie aan boord. Een huwelijksplechtigheid aan boord is een intiem gebeuren met enkel de mensen die echt belangrijk voor jullie zijn.En het aansnijden van de bruidstaart? Dat kan natuurlijk ook gewoon aan boord.

Binnenkort een artikel over trouwen in het bos, dat is iets heel anders dan trouwen op het water! Trouwen in het bos is net zo populair als trouwen op het water.

Tags: , , , , , , , , ,