Het vrijgezellenfeest wordt gevierd als officiële afsluiting van de vrijgezellenperiode. Oorspronkelijk was het voornamelijk een activiteit voor de aanstaande bruidegom maar tegenwoordig wordt er in gelijke mate een feest voor de bruid georganiseerd. Vrijgezellenfeesten worden tegenwoordig ook wel aangeduid als bachelors party of stagparty voor de mannen en voor vrouwen als een maiden party, henparty, of kitchen party.

Vrijgezellenfeest

De organisatie van een orgineel vrijgezellenfeest

De ceremoniemeester organiseert, eventueel samen met broers en vrienden, de vrijgezellenavond voor de bruidegom, hiervoor worden de vrienden, broers en neven van de bruidegom uitgenodigd. De zusters en vriendinnen van de bruid organiseren de vrouwelijke variant, waarvoor de zusters, schoonzusters en vriendinnen van de bruid worden uitgenodigd. Als er een vrouwelijke ceremoniemeester is, organiseert zij het feest voor de bruid en wordt de vrijgezellenavond voor de bruidegom door diens vrienden georganiseerd. De kosten van de activiteiten worden hoofdelijk omgeslagen waarbij bruid en bruidegom worden overgeslagen.

Waar moet je aan denken

Het vrijgezellenfeest is in principe bedoeld als verrassing voor bruid en bruidegom, die van tevoren dus meestal niet weten of er iets, en zo ja, wat er op dit gebied georganiseerd wordt. Het vrijgezellenfeest kan het beste zo’n een a twee weken voor het huwelijk plaatsvinden zodat er nog wat hersteltijd is. Begin op tijd met de organisatie want vooral in de populaire trouwmaanden mei, juni, augustus en september zijn veel kant-en-klaar onderdelen voor een vrijgezellenfeest vaak al maanden van tevoren volgeboekt. Zorg ook dat de kosten binnen de perken worden gehouden, tenzij je in kringen verkeerd waar het financiële aspect niet van belang is. Het is prettig als de genodigden vooraf inzage in de kosten hebben zodat deze, als er een substantiële financiële bijdrage verlangd wordt en dit een probleem is, de mogelijkheid hebben om van deelname af te zien.

Vrijgezellenfeestje

What’s done and what’s not en andere vrijgezellenfeest tips

Plagerijen horen bij een vrijgezellenfeest maar zorg dat mensen en vooral de bruid en bruidegom niet in ernstige verlegenheid gebracht worden. Pas daarom op met bijvoorbeeld het organiseren van stripacts en andere gewaagde ondernemingen. Deze kunnen wel eens uit de hand lopen, ook omdat op het feest zelf niemand een spelbreker wil zijn waardoor grenzen eenvoudig overschreden kunnen worden. Men moet wel met plezier en zonder al te veel gene aan het vrijgezellenfeest terug kunnen denken. Een andere anti climax kan voortkomen uit het gebrek aan enthousiasme en medewerking van buitenstaanders. Sommige vrijgezellenfeesten speculeren op reacties van omstanders zoals bij het vervullen van opdrachten voor een bizar uitgedoste bruid of bruidegom maar bijna niemand vindt dit tegenwoordig nog leuk en vele uitgaanscentra weren vrijgezellenclubs zelfs.

Als er in het kader van het vrijgezellenfeest een kroegentocht wordt georganiseerd, of er anderszins een grote alcoholiname wordt verwacht, organiseer dan ook veilig vervoer naar huis of regel overnachtingplaatsen voor de deelnemers. Vrijgezellenfeest opdrachten moet je altijd afstemmen op de deelnemers.

Meer vrijgezellenfeest tips

Tags: , , , , ,